Materialen


Om jouw ROOI’kes te maken maken we gebruik van verschillende materialen. Onder andere verschillende metalen. In de webshop vind je meer materiaalinfo bij elk juweel.
Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen gold plated, vermeil en gold filled? Of wat zijn de voordelen van RVS? En mag je douchen met jouw juweeltje? Je vindt hieronder alle info.
Heb je nog vragen? Laat maar horen op hallo@rooi.be.

Hoe zorg je voor jouw ROOI'ke? 
Waarom oxideert of verkleurt jouw juweel? 
Kan je jouw juweel oppoetsen? 
Wat betekenen de verschillende materialen? 

Hoe beter je voor jouw ROOI’kes zorgt, hoe langer ze mooi blijven.

  • Bewaar ze op een droge plaats (dus niet in de badkamer).
  • Slapen, sporten, douchen, zwemmen, afwassen, … doe je beter niet met je ROOI’kes aan.
  • Parfum, (zonne)crèmes, chloor of andere chemische producten zijn niet goed voor jouw juweeltjes.

Waarom verkleuren of oxideren juwelen sneller bij de ene persoon als bij de andere?

  • Elk juweel en materiaal is anders en reageert anders. De mate waarin een juweel oxideert of verkleurt hangt af van verschillende factoren: het gebruikte materiaal, de zorg die je ervoor draagt, de zuurtegraad van je huid, de dikte van de plating, …
  • Elke huid is anders, en elke huid heeft een andere zuurtegraad. Als de zuurtegraad van jouw huid hoger ligt, kunnen jouw juwelen sneller reageren, oxideren of hun kleur verliezen. Daardoor zullen juwelen die je op kleding draagt, ook minder snel verkleuren dan juwelen die je rechtstreeks op de huid draagt.

Kan ik mijn ROOI’ke oppoetsen?

  • Messing en zilver kunnen verkleuren door oxidatie. Dit kan je weer wegpoetsen met een messing- of zilver-poetsdoek. Voor beide materialen vind je online nog heel wat poets tips- en tricks.
  • Juwelen die verguld of verzilverd zijn, kan je niet oppoetsen. Deze kregen een plating die na verloop van tijd kan vervagen. Hoe snel de plating vervaagt, hangt af van de dikte van de plating, de zorg die je ervoor draagt en de zuurtegraad van je huid.
  • Gold Filled juwelen kun je met een zachte doek wat opblinken.

Wat zijn de kenmerken van de verschillende metalen? 

MESSING (brass)

Messing is een legering van koper en zink. Het heeft een donker-gouden kleur en een iets stoerdere uitstraling. De lage prijs maakt het een veelgebruikt materiaal. Voor de aller-gevoeligste huid is het iets minder geschikt – al verschilt dit vaak van persoon tot persoon.

Messing kan oxideren. Je kan dit proces vertragen door goed zorg te dragen voor jouw ROOI’kes. Zijn je juwelen toch wat dof geworden? Dan kan je ze weer oppoetsen met een juwelen-doekje, met lauw water en zeep of met een beetje citroen. Bij sommige mensen geeft messing een lichte verkleuring op de huid. Dit hangt samen met de zuurtegraad van je huid en was je er weer af.

Ontdek hier alle juwelen in messing. 

VERGULD of VERZILVERD (gold of silver plated)

Deze juwelen (of onderdelen) zijn gemaakt uit een basismetaal (denk messing, staal of koper) met daarrond een dun laagje gouden coating of plating. Zo krijgen ze een mooie gouden of zilveren kleur. Het laagje goud of zilver kan na verloop van tijd vervagen, je juwelen zijn dus niet oneindig mooi. Hoe dikker de plating, hoe langer ze mooi blijven. Het verkleuren kan je vertragen door goed voor je ROOI’kes te zorgen, maar je kan het jammer genoeg niet oneindig uitstellen.

Ontdek hier alle juwelen met een plating over messing, staal of koper.

STERLING ZILVER 925

In een juweel (of onderdeel) van Sterling Zilver 925 zit 92,5% zilver en 7,5% van een ander metaal. Sterling Zilver 925 is een edelmetaal wordt goed verdragen voor wie gevoelig of allergisch is voor andere metalen. Juweeltjes die je een tijdje niet draagt, kunnen oxideren en wat zwart worden. Dit los je makkelijk op met een zilverpoetsdoek. Zilver behoudt dus de kleur en kan er al wat beter tegen als je ze non-stop draagt. Maar ook hier blijven de basisregels gelden.

Ontdek hier alle juwelen uit Sterling Zilver 925.

VERMEIL (verguld zilver, gold plated silver)

Dit zijn juwelen gemaakt uit Sterling Zilver .925 met daarop een gouden plating of coating. Ook hier kan de plating na verloop van tijd vervagen. De plating is wel vaak dikker dan bij een plating op een niet-edelmetaal, waardoor ze langer mooi blijven. En als het juweeltje dan toch verkleurt, komt het zilver tevoorschijn. Zoals altijd blijft jouw ROOI’ke langer mooi als je er goed zorg voor draagt.

Ontdek hier alle Vermeil juwelen.

GOLD FILLED

Bij Gold Filled wordt goud (14k of 18k) mechanisch aan een basismetaal gebonden. In tegen stelling tot gold plated, slijt het goud er dus niet af met de tijd. Gold Filled is een betaalbaarder alternatief voor goud. Het gaat een leven lang mee. Ook voor wie een gevoelige huid heeft of last heeft van allergieën, is Gold FIlled een goede oplossing. Het heeft dezelfde voordelen als massief goud.

Ontdek hier alle Gold Filled juwelen.

RVS (roestvrij staal, stainless steel, chirurgisch staal)

Dit is een legering van ijzer, nikkel, chroom en koolstof. Stainless steel verkleurt niet en is allergie-vrij. Voor een zachte prijs is dit dus een fijn alternatief voor goud en zilver.

Ontdek hier alle juwelen in Stainless Steel.